einimeä ei iskulausetta

Pidempiä työuria - ja lisää töitä

Mummoni oli sitä ikäpolvea, joka ei apua kysellyt. Ison lapsikatraan kanssa leskeksi jäänyt nainen pärjäsi miten pärjäsi pienellä eläkkeellä, jonka oli työllään apuhoitajana ansainnut. Nyt oma äitini on lähestymässä eläkeikää. Lastenhoidon ohella kylmäköksi aikanaan valmistuttuaan hän on työskennellyt mm. ravintolassa, kaupassa ja leipomossa - ja kypsemmällä aikuisiällä hankitun kokin tutkinnon jälkeen jälleen keittiössä.

Kuten äitinsäkin, minun äitini haluaa tehdä työtä. Sitä ei vain nykytilanteessa aina riitä, uudelleenkouluttautumisesta huolimatta.

Pitäisikö eläkeikää nostaa? Suomi tarvitsee sitä, että ihmiset ovat töissä pidempään. Työuria on pidennettävä alusta, keskeltä ja loppupäästä. Työurien pidentäminen edellyttää huomion kiinnittämistä ennen kaikkea ihmisten työssä jaksamiseen ja työkykyyn. Myös työn ja perhe-elämän on oltava sovitettavissa yhteen, oli kyse sitten lapsiperheistä tai omaishoitajista. Ja pahahan töitä on tehdä, jos ei niitä yksinkertaisesti ole.

Suomi tarvitsee siis erityisesti lisää työpaikkoja, joissa niitä työuria tehdään. Tulevaisuuden työpaikoista suuri osa syntyy pieniin ja keskisuuriin yrityksiin. Sen lisäksi, että huomio kiinnitetään työurien pidentämiseen eri kohdista ja työn ja perhe-elämän yhteensovittamiseen, on tehtävä töitä sen eteen, että yrityksillä on mahdollisimman hyvät toimintaedellytykset menestyä - ja luoda sitä mukaa niitä työpaikkoja.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

Toimituksen poiminnat